• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Prapa

Cila kërpudhë është e mirë dhe cila është e keqe?

schimmels-1-bac-online.jpg

Do ta keni vënë re që ka shumë lloje kërpudhash. Disa i bëjnë mirë bimës dhe disa janë të dëmshme. Cila kërpudhë duhet të inkurajohet që të rritet dhe cila duhet të ndalohet në kopsht ose në serë? Në këtë blog do të hedhim pak dritë mbi botën mahnitëse të kërpudhave. 

Kërpudha i dëmshme

Shembujt më të zakonshëm të kërpudhave të padëshiruara janë myku dhe njollat e gjetheve. Në të dyja rastet, te bima do të shihni që do të rritet push. Ekzistojnë gjithashtu kërpudha të ndryshme që shkaktojnë kalbjen e rrënjëve. Këto kërpudha mund ta shkatërrojnë plotësisht bimën nëse nuk trajtohen. 

Si mund të parandaloni që bimët tuaja të preken nga një infeksion kërpudhash?

  • Krijoni kushte rritjeje optimale. Sigurohuni që të mos ketë shumë ujë, mbajeni të ulët nivelin e lagështisë, garantoni higjienë të mirë, dritë të mjaftueshme etj. 
  • Inspektojeni bimën rregullisht dhe hiqni pjesët e prekura. 
  • Mbani hapësirë të mjaftueshme ndërmjet bimëve dhe hiqni barërat e këqija. 
  • Garantoni kushte rritjeje higjienike. 
  • Aplikoni spërkatësin e gjetheve në mënyrë parandaluese për ta forcuar dhe trashur bimën. Në këtë mënyrë, myku dhe kërpudhat e tjera nuk do të mund t’ju dëmtojnë bimët. 

A ju janë dëmtuar së fundmi bimët? Fatkeqësisht, nuk ekzistojnë masa të përshtatshme organike me të cilat mund të luftoni kërpudhat. E vetmja gjë që mund të bëni është të hiqni pjesët e prekura.  A ju janë prekur bimët nga myku? Atëherë spërkatini gjethet me një përzierje qumështi dhe uji. Lexoni më shumë rreth kësaj në blogun tonë për problemet e gjetheve.

Kërpudhat e dobishme 

Fatmirësisht, ekzistojnë edhe kërpudha që nxisin rritjen e bimëve. Këto quhen mikoriza dhe janë thelbësore për të gjitha bimët. Ato janë përshtatur me bimën dhe mund të arrijnë poret e dheut që nuk arrihen dot nga sistemi i rrënjëve të bimës. Këto pore të dheut përmbajnë ushqyes, si p.sh. ujë, minerale (potasë, fosfor) dhe mikroushqyes që i bëjnë shumë mirë bimës. 

Mikoriza rritet brenda dhe rreth sistemit të rrënjëve, duke zhvilluar një rrjet të ngushtë fijesh të holla në dhe. Ato zmadhojnë në mënyrë efektive sistemin e rrënjëve, duke bërë të mundur që bima të përthithë më mirë ushqyesit e lartpërmendur. Për më shumë informacion, referojuni blogut për përdorimin e mikorizës. 

Kërpudha nga BAC: funky fungi

Po mendoni që të nxisni rritjen e kërpudhave të dobishme? Atëherë provoni të përdorni Funky Fungi. Funky Fungi përbëhet nga 4 lloje mikorizash, ndërmjet elementeve të tjera. Kombinojini këto kërpudha me Stimuluesit nga BAC dhe ato do të krijojnë më shpejt koloni në dheun rreth rrënjëve të bimëve. 

Dëshironi të dini më shumë? Mos ngurroni të na dërgoni një email ose të plotësoni formularin tonë të kontaktit në çdo moment. Do t’ju këshillojmë me kënaqësi.

« Prapa

Scroll to top